Köksinredning – ett rum för gemenskap 

Köket är för de flesta en plats för mer än endast matlagning. Det är även rummet för läxläsning, samtal mellan familjemedlemmar och självklart där alla samlas för att avnjuta goda måltider. Men för att köket ska bli en plats där familjen trivs är det viktigt att alla funktionella behov uppfylls. Det ska vara ett rum som förenklar vardagen, som samtidigt är lätt att ta hand om och självklart se vackert ut. Förutom det funktionella som gör att köket fungerar smidigt är detta även ett rum som är viktigt för gemenskapen. Men hur inreder du för att köket både blir en samlingsplats för familjen samtidigt som det är funktionellt? Här kommer några tips som kan komma till hands. 

Material och former 

Det finns flera inredningstips som kan hjälpa dig skapa en känsla av bra gemenskap i köket innan köksrenovering stockholm. Ett av dessa är att du inreder med ett runt bord där alla kan samlas, ungefär på samma sätt som en lägereld. Bordets runda form är mer än inbjudande, det gör att alla personer får vara med, ingen behöver sitta på kanten som vid ett rektangulärt/fyrkantigt bord. Det finns även bord som går att göra större med en iläggsskiva vilket kan vara en bra idé ifall du bjuder hem fler vänner. 

En annan sak som kan vara bra att tänka på är bekväma stolar. Dessa kommer se till att sällskapet stannar längre, det är inte skönt att sitta på en trästol i flera timmar. Här kan du antingen välja stolar som tillverkats i ett mjukare material eller välja trästolar som du lägger dynor på. Om du har ett runt bord kommer det se väldigt bra ut ifall du väljer en kvadratisk eller rektangulär matta. Genom att blanda former på detta sättet kommer rummet få en bra balans. 

Kökets fönster kan du inreda med fina gardiner för att få en mer inbjudande känsla. Det är faktiskt ganska enkelt att få en mer hemtrevlig och ombonad känsla med de rätta gardinerna. De kan dessutom stänga ute en del solljus ifall det skulle störa. 

Belysningen gör mycket 

För att din vardag ska kunna flyta på krävs det en funktionell belysning i ditt kök. Ifall det skulle pysslas, spelas spel eller andra aktiviteter behövs det en bra belysning. För att skapa bäst belysning bör du först välja en allmänbelysning. Den ska lätt lysa upp hela rummet ordentligt. Sedan kan det vara bra att hänga upp en lampa ovanför bordet, den gör det lättare att se när du äter eller när det ska spelas spel. Du kan även välja att ställa, eller hänga, en lampa i fönstret som skapar lite stämningsbelysning. Eller välja en lampa ovanför bordet som har dimmer vilket också skapar en trevlig stämning. Sist men inte minst är det viktigt att det finns lampor vid köksbänken, gärna vid diskon och vid spisen.