Saker att tänka på när du slipar golv

Det finns många saker att tänka på när du ska slipa dina golv själv utan hjälp från till exempel en golvläggare. De mer uppenbara sakerna, såsom vilka maskiner som du ska använda, kommer inte dras upp i denna artikel. Istället kommer fokuset ligga på de saker och ting som vi ofta glömmer bort när vi ska slipa våra golv.

Verktyg och hjälpmedel

Det finns många olika verktyg som du kan behöva när du slipar ditt golv som kanske inte är lika uppenbara som själva slipmaskinen är. Till exempel kommer du behöva använda en ansiktsmask när du slipar dina golv eftersom dammet som uppstår vid golvslipning stockholm kan vara skadligt för din hälsa. Dessutom kommer du vara i stort behov av en dammsugare för att göra dig av med allt damm som samlas i rummet efter att själva slipningen är klar. Du behöver inte bara dammsuga rummet för att göra dig av med dammet på grund av hälsoskäl utan också eftersom rummet behöver vara dammfritt när du sedan ska lacka det nyslipade golvet.

Glöm inte tröskeln

Många som slipar sina golv försummar sina trösklar eller tänker inte på att också dessa går att förfina. Genom att använda sig av en sickel bör du först skrapa bort den gamla lackeringen. Sedan använder du samma sandpapper som du använde på golvet och gör tröskeln len och fin. Efter detta är det bara att dammsuga upp allt damm, och sedan lackera tröskeln på samma sätt som du lackerade golvet på.

Tips och tricks

Ett viktigt tips för dig som ska slipa golvet är att dubbelkolla att inga gamla spikar sticker upp ur golvet, detta kan lätt förstöra slipmaskinen om du kör över dem. Spikarna kan du lätt spika ner i golvet igen med en hammare. Om det inte finns några dörrar du kan stänga för att inte sprida dammet från rummet där slipningen sker, så kan du hänga upp en fuktig duk, eller ett fuktigt lakan över dörröppningen. Detta kommer att hålla dammet borta från de andra rummen. Du kan laga småskador i ditt trägolv genom att använda dig av dammet som uppstår vid slipningen. Blanda dammet med golvlacken, fyll sedan i skadorna med denna provisoriska träspackel och låt det hela torka. Efter att det har torkat kan du bara slipa golvet, dammsuga och lackera som vanligt. Kom också ihåg att låta lackeringen av golvet torka tillräckligt länge. Den minsta mängden tid du kan vänta innan du börjar använda golvet är 24 timmar. Dock rekommenderas det att vänta längre tid än så för att verkligen säkerställa ett färdigt och användbart golv.