Att köpa en båtvagn

Idag använder återförsäljare olika begrepp för båttrailer. Man kallar dem båtsläp, båtupptagningsvagn, båttrailer samt båtkärra. Är det någon skillnad mellan dessa? Begreppen är som sagt olika och tyvärr kan de skifta mellan diverse återförsäljare. Det gäller att man som köpare är riktigt noggrann när man letar efter rätt  trailer.

Båttrailer

En båttrailer kallas vanligtvis för 80-trailer eftersom de får köras i 80 km/h. Denna typ av trailer är ofta en större trailer som man kan köra längre distanser på landsväg med. För att kunna transportera en båt längre sträckor måste man ha en båttrailer. Givetvis omfattas en 80-trailer av samma regelverk som vanliga släpvagnar och ska vara registrerad. Båttrailer finns i alla varianter från mindre obromsade trailers till tunga bromsade trailers.

Båtvagn samt båtupptagningsvagn

Båtvagn samt båtupptagningsvagn, är ett enkelt släp som får köras med max hastighet på 30 km/h. Den billigaste formen av båtvagn är en så kallad båtupptagningsvagn som du kan hitta här https://propellerteknik.se/. Vagnen är perfekt för säker upptagning av båten, båtförvaring och korta transporter. Båtupptagningsvagnen och båtvagnen är inte registrerad vilket även innebär att de inte behöver skattas eller besiktigas. Nackdelen är dock att de inte får köras i högre hastighet än 30 km/h. Vinsch och rullar har i stort sett samma funktionalitet som de flesta andra båtsläp.

Båtsläp samt båtkärra

Båtkärra är en enkel och ofta billigare variant av båtsläp eller trailer. En obromsad båtkärra är i princip samma som en båtvagn och får inte köras fortare än 30km/h samt behöver inte heller registreras. Det här innebär att man får inte köra på motortrafikled eller motorväg med denna typ av båtkärra. En bromsad båtkärra och ett båtsläp är i stort sett samma som en båttrailer.

Mer om båttrailer

När man funderar på att skaffa sig en båttrailer finns det två varianter, bromsad eller obromsad båttrailer. En obromsad båttrailer får givetvis köras i 80 km/h men endast med lättare båtar. Den maximala totalvikten ligger på 750 kilo, då medräknat halva fordonets tjänstevikt. Obromsade båttrailers är oftast billigare och en del kan vara skattebefriade. Bromsad båttrailer gäller när totalvikten överstiger 750 kilo och är ett måste när man ska frakta en tyngre båt.

När man väljer båttrailer är det avgörande att den har rätt storlek för båten som ska fraktas. Bäst är att utgå från båtens dimensioner samt vikt. När man köper rätt trailer hjälper det till att köra lagligt och kan dessutom kan man många gånger spara en slant.

En båttrailer behöver ha en robust winch samt vaggor och rullar som är justerbara så att båten hålls på plats under transporten. Kom ihåg att samma regler och lagar gäller för däck på båttrailern som för andra släpvagnar. Däcken på trailern ska matcha bilens. När bilen har sommardäck ska trailern ha sommardäck och när bilen har dubbdäck ska trailern ha dubbdäck.