RENOVERA KÖKET MED FOKUS PÅ GLAS

Ska hela köket renoveras och göras om finns möjligheten att byta tema och estetik helt och hållet. Kanske är det dags för en köksrenovering som skapar en lantlig känsla i det nya köket – eller varför inte jobba med stora glaspartier? Det kan bli riktigt snyggt!

Det är lätt att utgå från att en köksrenovering enbart ska ”fräscha upp” köket. Därmed behåller många ungefär samma stil även om färger och former ändras till modernare. Men våga ta dig tid till att hitta ny inspiration och vägar att gå för att få ett modernt och annorlunda kök. Ett material som är populärt är glas. Det kan även användas på flera olika sätt.

Det vanligaste är kanske skåpsluckor med glas. Därmed ser man vad som döljer sig bakom luckan. Kan delvis ses som funktionellt men framförallt är det estetiskt om man väljer att ha något fint i skåpet. Bland dessa finns exempelvis vitrinskåp som exempel. Glaspartier på skåpen kan även skapa en lättsammare helhetsbild. Detta framförallt i kök med många skåp.

Ett annat alternativ är att hoppa över kaklet och istället ha glas. Kakel är ett material som nästan ses som ”obligatoriskt” för badrumsrenovering att använda när köksrenovering ska ske. Men idag finns ett par alternativ där glas är ett. Sätt upp en skiva framföra diskbänken som stänkskydd istället för kaklet som brukar sitta där.

Även bänkskivan är vanlig att byta ut vid en köksrenovering. Äldre skivor har repor och missfärgningar och dessutom är det många som byter ut den tråkiga stålbänken mot trä eller sten. Men glas kan även användas. Det kan vara en tunnare skiva ovanpå en träkonstruktion likväl som en tjock glasskiva vid köksrenovering som skapar hela bänken. Med glas öppnas möjligheten upp att skapa vilket bakomliggande mönster som helst med foton, tapet osv.

Glasskiva kan utöver ovan nämnda tillfällen också användas som avskiljare. Skivan skapar ”mini-rum” i rummet. Det är då framförallt glasbetong som används.

Glas på golvet då? Går det? Ja, det är fullt möjligt även om det är ytterst ovanligt. Framförallt för att det estetiskt inte finns någon speciell fördel. Många gånger används glas just eftersom man lätt kan se igenom det och därmed se vad som är på andra sidan. När det kommer till golvet finns knappast någon fördel att kunna se igenom golvet.

FRÅGA OM DU INTE VET!

Som med allt material som ska användas vid en köksrenovering så gäller det att ha goda kunskaper inom glas om inredningen ska bestå av detta. Att bara köpa en glasskiva hos en glasmästare och sedan montera upp denna är inte en bra idé. En väg att gå är att ta bilder på en plats där glaset ska sitta och visa glasmästaren. Därmed kan kvalité och tjocklek anpassas tydligt.

Ännu bättre är det om man kan få ett byggföretag att komma till köket och säga vad de anser vara bäst utifrån den specifika situationen. Det är nämligen extremt viktigt att det blir rätt glas. Sprucket glas kan lätt skapa personskador med de mycket små flisor som sprids över golvet om glaset går sönder.